Het Begin

DirQ werd als Dirk Metzlar geboren in Leeuwarden op 5 april 1975. Hij groeide op in het Friese Ferwerd, een dorp aan de Waddenkust met 1900 inwoners. Al vroeg was zijn interesse in muziek gewekt. Elke zondag hoorde hij zijn pake (opa) op het harmonium spelen wanneer hij bij zijn grootouders op bezoek kwam. Dit wilde hij ook! Na eerst een jaar AMV-blokfluit te hebben gevolgd, mocht Dirk op 1 november 1983, op achtjarige leeftijd eindelijk op orgelles. Rigt Wiersma heeft hem vakkundig een solide basis meegegeven, waarna Harke Iedema hem vanaf 1989 verder het pad van compositie en improvisatie heeft leren verkennen. Met resultaat: op 25 november 1989 won Dirk het Orgelconcours van de Friese Muziekscholen.

Conservatorium:

In 1997 deed Dirk met succes toelatingsexamen voor het Conservatorium Groningen voor de studierichting Elektronische Compositie. De volgende vijf jaar leerde Dirk met veel toewijding te produceren, componeren, en te arrangeren. De studio werd een tweede thuis. In deze periode ontdekte Dirk tevens zijn aanleg voor het zingen, het liefst zo veelstemmig mogelijk. Achtergrondkoortjes bedenken en inzingen werd een specialiteit. In 2002 studeerde Dirk af als Componist, Muziekproducent en Studio-engineer.

Windward Music:

Reeds tijdens zijn studie werkte Dirk veel samen met Matthijs van der Veer. Eenmaal afgestudeerd begon het werk pas goed. Muziekproducties voor cabaret, kleinkunst, film, documentaires, animaties, dichtwedstrijden, en wat niet al. In 2002 stond Dirk zelfs samen met Matthijs en Lamelos op Lowlands, en in 2005 stond Jeen met het nummer Een Leven Lang op het Nationale Songfestival, een nummer geschreven door Rainier Ypma, en een productie van Dirk en Matthijs. Ook was Dirks productie Take You Home in 2005 zes weken lang op TMF-MTV te zien, met een videoclip van Alan. D. Joseph.

Een jaarlijks terugkerend feest was van 2006 tot en met 2011 de multimediale omlijsting van de slotmanifestatie van Doe Maar Dicht Maar. De animaties van Margriet Westerhof Throwing Up The Earth (2005) en Soup (2009), heeft Dirk de ruimte gegeven die ze verdienden, door hun 5.1 Surround Sound mee te geven.

Daarnaast heeft Dirk op projectbasis lesgegeven aan diverse scholen voor het voortgezet onderwijs, variërend van VMBO tot VWO. Tevens heeft hij privéles gegeven waarbij hij veel ervaring heeft opgedaan als docent voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben, zoals leerlingen met het syndroom van Asperger.

In november 2009 werd de grote oversteek naar Amsterdam gewaagd. Vanuit Amsterdam heeft Dirk zich nog geruime tijd beziggehouden met het geluidsontwerp, en de mixage en mastering voor verschillende documentaires, waaronder voor VOF Een Nederlandse Geschiedenis (2010), voor Schwung Visuell (2010-2011) en Videvos (2010).

Amsterdamse jaren:

In 2012 maakte Dirk kennis met Don. Deze zanger-entertainer bleek perfect te passen bij de nieuwe richting die Dirk wilde inslaan. Dirk speelde al langer met de gedachte om zich meer als zanger te profileren, hiertoe aangespoord door Henriëtte Tukkers, een studiegenote van Dirk, en een gevierd zangeres van Franse Chansons, Cabaret, en kleinkunst. De samenwerking met Don bleek een schot in de roos. Nadat ze in 2013 reeds een avondvullend programma hebben gedaan in het Scheepvaartmuseum, stonden ze als De Poppers op het Zeedijk-podium met Gay Pride 2013 . In de seizoenen 2013-2014 en 2014-2015 trad het duo maandelijks op in De Getto. Het aantal optredens breidde zich gestaag uit: Überfag (2013) in The Queen's Head, Symphonica In Casa Rosso (2014 & 2015) en niet te vergeten Soirée Frivolette Culinette in het Paleis van de Weemoed (2015).

In 2016 heeft Dirk onder meer diverse optredens gedaan tijdens de Amsterdam Euro Pride 2016, zoals de Senior Pride Sing-Along in Café "’t Mandje", en enkele optredens samen met Luna Lunettes in diverse Amsterdamse verzorgingshuizen die een Roze Loper hebben toegekend gekregen. Op het slotfeest van Amsterdam Euro Pride stond Dirk bovendien op het podium als onderdeel van het Gebarenkoor. Verder was Dirk wederom te zien tijdens de kerstshows van Symphonica In Casa Rosso, en de kerstshows van Luna Lunettes in CafĂ© Casablanca op de Amsterdamse Zeedijk.

Ook wonnen De Poppers tot hun eigen verbazing het Eurosong Travestival 2016!

De komende tijd:

Ook in 2017 is Dirk weer betrokken bij de diverse shows van Luna Lunettes. Het absolute hoogtepunt is het Drijvend Theater tijdens de Grachtenparade op 5 augustus van Amsterdam Gay Pride 2017, en het daaraan voorafgaande Gala Diner op 26 juni in de DinnerClub van Hotelschool Amsterdam.

Daarnaast is Dirk bezig met het produceren van een aantal tracks voor Niki Today, Miss Travestie Holland 2016 en ambassadeur van Amsterdam Gay Pride 2017. De eerste vrucht van die samenwerking vind je hier! Tevens wordt er gewerkt aan een heuse theatershow.

Ook is Dirk steeds vaker te vinden in de Amsterdamse verzorgingstehuizen met een roze loper, om mooie Nederlandse luisterliedjes te zingen en te spelen. Meer info: Roze Poort Amsterdam.

Tevens is Dirk weer liedjes gaan schrijven, en doet hij mee aan de Amsterdamse voorronde van het COC Songfestival 2017 op vrijdag 13 oktober 2017.

En voor wat het studiowerk betreft: Dirk is ingehuurd door de Dottinies om hun nieuwe CD op te nemen en te produceren.